top of page

מעבר מעוסק פטור למורשה - איך עושים את זה נכון ?

Writer: אקאונטפיקסאקאונטפיקס

הרבה עצמאים שמתחילים בתור עוסקים פטורים מוצאים את עצמם בעמדה המבורכת בה הכנסותיהם עברו את תקרת העוסק הפטור ולכן חייבים להפוך לעוסק מורשה.

אז דבר ראשון ברכותינו!   זה אומר שאתם גדלים ומתפתחים!

ועכשיו מה עושים ?

איך מתמודדים ומה שונה ?

לפני הכל - מתי להתחיל לטפל בזה ?
  1. ברגע שאתם רואים שאתם הולכים לעבור את התקרה (120,000 ש"ח לשנה)  - פעלו באופן מיידי!   לא אחרי שעברתם אותה!    כמה לפני? עדיף לפחות חודש מראש כדי לעבור את השינוי בצורה הקלה ביותר (או ברגע שהגעתם להכנסה סביב 100,000 ש"ח).

  2. רצוי להיערך מראש בעיקר בגלל שיש לעדכן את המסמכים הרלוונטיים בהתאם - לדוגמא חשבוניות מס במקום קבלות שהוצאתם עד כה.

  3. החל מהרגע שעברתם את התקרה עליכם להתנהל שונה מול הרשויות - דיווח לרשויות המס בזמנים הקבועים בחוק (פעם בחודשיים או בחודש).  * פה אנחנו מקלים עליכם מאוד את החובה - מכיוון ואנו מתזכרים אתכם בכל מה שקשור להתנהלות הרלוונטית.


מה בעצם השינוי הגדול ?
  1. הדיווח לרשויות - מעתה יקרה לפחות פעם בחודשיים - דיווח מע"מ ומס הכנסה (ביטוח לאומי עדיין כל חודש). 

  2. המסמכים שצריך להוציא - מעתה יש להוציא גם חשבוניות מס (הסבר בהמשך). 

  3. מע"מ - מעתה אתם משלמים מע"מ (כבר ההסבר) ומזדכים על מע"מ - 18%.


מה זה בכלל המע"מ הזה ?
  1. זה מס ערך מוסף שמתווסף למחיר לכל מוצר ושרות (כמעט) במדינת ישראל עפ"י חוק.

    המע"מ משולם לרשויות המס ורק "עובר דרככם" כ"פיקדון".  עד היום הייתם מוגדרים כעוסקים פטורים, כלומר פטורים מגביית המע"מ עבור המדינה, אבל עתה, כשגדלתם, גם אחריותכם כלפי המדינה גדלה. לכן חשוב ביותר!   על כל תשלום שאתם גובים מהיום לכל לקוח עליכם להוסיף 18% (כי תצטרכו להעביר 18% מההכנסות שלכם למדינה..) המשמעות : אם אתם רוצים לגבות מהלקוח עבור השירות/מוצר שלכם 100 ש"ח,

    עליכם להוסיף מע"מ בסך 18% (לכל דרישת תשלום!), ולכן עליכם לגבות בעצם 118 ש"ח. שימו לב לא להתבלבל כמו שקורה ללא מעט!  

    לחשבון הבנק שלכם ייכנסו 118 ש"ח, אך בפועל בתאריך תשלום המע"מ לרשויות (בדרך כלל 15 לכל חודש אי זוגי) תצטרכו להעביר את 18 הש"ח האלו לרשויות.

    ההכנסה שלכם תישאר 100 ש"ח לחודש, אפילו שגביתם 118 ש"ח.

    אל תתכננו, תיספרו או תבנו על החלק הזה (ובטח אל תשכחו לגבות אותו כי חייבים לשלם אותו למדינה בכל מקרה).


    מה יקרה אם לא תעלו מחירים ? (ללקוחות פרטיים למשל..)

    עדיין תצטרכו להעביר 18% למדינה,

    והמשמעות היא שאם השארתם את המחיר ללקוח 100 ש"ח,

    ההכנסה שלכם (עדיין לא הרווח - הסכום שישאר בידכם, לפני ההוצאות שלכם) תהיה 84.5 ש"ח בלבד..!!

  2. מצד שני, אתם זכאים לזיכוי בהוצאות העסקיות שלכם - כמעט על כל הוצאה שלכם (שנקנתה בארץ ושילמתם עליה מע"מ) אתם זכאים לקבל החזר, או יותר נכון לקזז מהסכום שאתם אמורים להעביר למע"מ, ובתנאי שההוצאה נעשתה לטובת יצירת הכנסה (זו ההגדרה של הוצאה מוכרת כאמור, לפרטים נוספים לחצו פה). כדי להתקזז על מע"מ, חובה לשמור את חשבוניות המקור!

    מע"מ עלול שלא להכיר בצילום/סריקה (חשבוניות מקוריות בדוא"ל נחשבות לחלוטין).

  3. ולמה זה חשוב ?   כי עד עכשיו מה שגביתם זה מה שנשאר אצלכם. מעתה אתם אמורים לוודא שבחשבון הבנק שלכם יהיה כל 15 לחודש אי זוגי מספיק כסף לתשלום המע"מ - 18% (מקס') מהסכומים שגביתם מהלקוחות שלכם בחודשיים האחרונים כי אין אפשרות לדחות את זה.


    טיפ ?

    העבירו בכל סוף שבוע 18% מההכנסות שלכם בשבוע שחלף לפיקדון.

    ב-15 לחודש אי זוגי, שחררו את הפיקדון עד לירידת המע"מ בננק.

    באופן זה לא תתפתו לבזבז כסף שאינו שלכם, ולא תישארו בלי כסף לשלם למע"מ.

    לא לשכוח שעדיין עליכם לשלם מקדמות (מס הכנסה וביטוח לאומי).



חשבונית מס, קבלה ומה שביניהן

עד עתה בתור עוסקים פטורים הוצאתם קבלה על כל תשלום שקיבלתם.

מעכשיו יש 3 סוגי מסמכים שעליכם להכיר (ולהשתמש בחוכמה) :

  1. חשבונית מס - המסמך שקובע עבור המע"מ וממנו נגזר כמה מע"מ תשלמו.  ברגע שהוצאנו חשבונית מס אנחנו מחויבים לשלם עליה מע"מ בתאריך התשלום הקרוב, גם אם טרם קיבלנו את התשלום בפועל.. (אם גם אתם נאלצים לעבוד עם לקוחות שמשלמים בשוטף+++...) יש חלופה שנקראת "חשבונית עסקה" - פירוט בהמשך.

  2. קבלה - אישור שהתשלום בכל צורה שהיא (מזומן, שיק (ברגע קבלתו) או העברה בנקאית וכל צורת תשלום אחרת (paypal וכו')), התקבל אצלכם (גם אם טרם הופקד/נפדה בפועל בבנק שלכם).  לדוגמא: קיבלתי שיקים דחויים לכל השנה - חובה להוציא קבלה ברגע שקיבלתי את השיקים (ולא רק במועד הפירעון).  חשבונית נוציא כאמור רק בקבלת התשלום (פידיון השיק בבנק) בפועל (אחרת נשלם את מלוא המע"מ מיידית, עם התשלום הראשון!)

  3. חשבונית מס / קבלה - מסמך אחד שמאגד את שני המסמכים יחדיו - טוב למקרים בהם אתם מוציאים את הקבלה ברגע שהלקוח שילם (אין תשלומים או תשלומים דחויים).

חשבונית עסקה - זהו מסמך שלמעשה אינו "נחשב" ברשויות המס אך משמש הלכה למעשה כדרישת תשלום. תוכלו לשלוח את זה אם מבקשים מכם לשלוח מסמך לפני שמשלמים לכם.

לאחר שמשלמים חובה להוציא קבלה, חשבונית מס או חשבונית מס / קבלה בהתאם להתנהלות הנכונה/חכמה לגם ולעסק שלכם.



הנה כמה כללי אצבע להתנהלות עם המסמכים הללו - אל תהססו להתייעץ איתנו אם משהו עדיין לא מובן :


  1. הדבר הראשון החשוב הוא שברגע שאתם מוציאים חשבונית מס (או חשבונית מס /קבלה) - אתם מחויבים בתשלום מע"מ. דוגמה (שעלולה ליצור בעיה בניהול לא נכון) - אתם מקבלים 10 שיקים על סך תשלום כולל של 11,800 ש"ח פרוסים ל-10 חודשים קדימה. כלומר כל שיק על 1,180 ש"ח. חשוב ביותר לזכור ש-1,800 ש"ח מהעסקה הכוללת (18%) שייכים למדינה, ואנחנו רק גובים את המס (ערך מוסף - מע"מ) עבורה..

    השירות שלנו עצמו עולה 10,000 ש"ח לחודש, אבל אנחנו חייבים לגבות מעתה 11,800 ש"ח (10,000 + 18% מע"מ).

    אם נוציא חשבונית מס (או חשבונית מס / קבלה) על כל הסכום - נצטרך לשלם כבר במועד המע"מ הקרוב 1,800 ש"ח (18% מהעסקה), למרות שלחשבון נכנסו בינתיים רק 1,180 ש"ח..!

  2. הדרך הנכונה היא להוציא קבלה בלבד על כל הסכום ולהוציא חשבונית מס עם פדיון של כל שיק.

    מתיש ? נכון. אבל אין דרך אחרת (אלא אם נעשה עסקת תשלומים באשראי, אבל פה נוצר סיפור חדש עם עמלות סליקה..😒)

  3. החוק מחייב להוציא לפחות קבלה בעת קבלת תשלום דחוי, וחשבונית מס בעת פדיון הכסף.

    לכן, כשאני מקבל תשלום דחוי - אני חייב להוציא לפחות קבלה.

  4. כשאני פודה כסף או מקבל תשלום במזומן - אני חייב להוציא גם חשבונית מס.

  5. מבחינת רשויות המס חייבת להיות קבלה תואמת לכל חשבונית מס ולהפך. אסור לפספס בזה.

    רוב תוכנות הנהלת החשבונות יודעות לחבר אותן אחת לשנייה (להפיק מסמך מתוך מסמך).

    מתלבטים על תוכנת להפקת חשבוניות ? כתבו לנו, וננסה לעזור חשבונית מס/קבלה חוסכת את שני המסמכים ויוצרת מסמך אחד בלבד ומצוינת כאמור רק למקרה בו אנחנו מקבלים את כל התשלום בבת אחת ומוציאים קבלה במקום. ** טיפ : הדרך הקלה לחישוב המע"מ היא פשוט להכפיל את הסכום שאנחנו רוצים שהלקוח ישלם לנו ב-1.18

מקדמות למס הכנסה

קיים סיכוי שעד כה לא שילמתם מקדמות למס הכנסה או שהמקדמות היו נמוכות - דאגו לבצע בדיקת מקדמות (בטח אם אתם גם שכירים).

0

גדלתם!

ברכותינו!🥳


Comments


bottom of page